Als je haar maar goed zit

Haaruitval is een veelvoorkomende situatie. Een probleem is het niet perse te noemen, niet iedereen met haaruitval vindt dit vervelend. Toch ervaren de meeste mensen met haaruitval negatieve gevolgen, zoals een slechter zelfbeeld. Zowel mannen als vrouwen kunnen met haaruitval te maken krijgen, al verschillen de oorzaken wel. Oorzaken kunnen onder andere liggen bij stress, een ongezonde levensstijl of ouderdom. Omdat ongeveer de helft van de mannen te maken krijgt met haaruitval wordt dit als mannenprobleem gezien. Mede daardoor is er een wereldwijde groei van de populariteit van haartransplantaties, waarbij haaruitval wordt gestimuleerd. Overweeg jij ook een haartransplantatie? Laat je dan goed informeren, te beginnen bij deze blog.

Oorzaken haaruitval

Haaruitval kan erfelijk zijn, in dit geval zijn de haarzakjes in de uitvalgebieden gevoelig voor het DHT hormoon. Deze vorm komt het meest voor, vooral bij mannen. De groeifase van de haren wordt verkort en de haarwortels die hierdoor zijn aangetast sterven af. Normaal komt er voor elke haar die uitvalt weer een nieuwe in de plaats, maar bij deze haren komt er alleen donshaar of helemaal niets in de plaats. Anders dan deze oorzaak, kan haar uitvallen door littekens en brandwonden, infecties en spanning op het haar.

De behandeling

Als je merkt dat er geen haar meer terugkomt voor de uitgevallen haren, kun je overwegen een haartransplantatie te laten uitvoeren. Bij een Haartransplantatie neemt een plastisch chirurg gezonde haarzakjes uit de haarkrans en plaatst deze op de gewenste plaats: het transplantatiegebied. Hierdoor groeit er weer haar op de kalende plekken. Na het uitnemen van de transplantaten uit het donorgebied worden er kleine gaatjes gemaakt in de zone waar de haren uiteindelijk moeten komen. Dit gebeurt per haar en is dus een erg kundige en precieze wijze. Hierna worden de haartransplantaten teruggezet met een pincet. De behandeling wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd.

De kosten van een haartransplantatie zijn afhankelijk van het aantal haarzakjes dat getransplanteerd moet worden. Meestal liggen de kosten tussen de 2.000 en 5.000 euro, maar dit kan ook oplopen tot 10.000 euro. Tijdens een consult zal de arts bepalen hoeveel haarzakjes er nodig zijn.

Na de behandeling

Het zal enige tijd duren voordat de resultaten van een haartransplantatie zichtbaar zijn. Direct na de behandeling duurt het tot 14 dagen voordat je niets meer van de behandeling ziet. Na die tijd zullen de getransplanteerde haren uitvallen, waarna nieuwe haren geproduceerd worden. Na ongeveer negen maanden krijgen de haren hun oorspronkelijke structuur en na ongeveer een jaar is het uiteindelijke resultaat zichtbaar.