Verschillende soorten beroepen
Wanneer je de middelbare school hebt volbracht gaat iedereen er eigenlijk altijd al vanuit dat je weet wat je daarna wilt gaan doen. Maar dat is helaas niet zo makkelijk als het soms lijkt. Heel veel jongeren vinden het lastig om een goede keus qua vervolgopleiding te maken. En daardoor komen ze er halverwege een opleiding achter dat dit helemaal niet bij hun past. En dit kan een hoop geld kosten… als je van kleins af aan al precies weet wat je wilt worden later mag je daar zeer blij mee zijn. Want niet voor iedereen is dit zo vanzelfsprekend. Er bestaan bepaalde studiekeuze testen maar ook hieruit komt soms een heel ander antwoord dan wat je verwacht of hoopt. Hier wat beroepen/opleidingen die misschien wel wat voor jou zijn!
Met de handen werken
Ben je niet een standaard type die houdt van een 9 tot 5 baan waarbij je heel de dag stil zit of op een scherm moet kijken. Dan is een opleiding waarbij je druk bezig mag zijn iets voor jou! Als je creatief bent aangelegd en graag met je handen werkt zijn deze beroepen wel wat voor jou: beeldend kunstenaar, goudsmid, meubelrestaurateur en banketbakker. Ben je ook nog is sociaal aangelegd en ben je graag in contact met mensen? Dan is een leraar in het basisonderwijs, vertaler, tolk of decaan echt iets voor jou. Maar ook een Opleiding rijinstructeur of een opleiding tot buschauffeur zijn dan goede opties om te overwegen. Bij het ene beroep heb je net wat meer persoonlijk contact dan bij het andere beroep. Het is maar net wat bij jou past.
Op kantoor werken
Fysiek zwaar werk niets voor jou? Kies dan voor een kantoorbaan. Veel mensen denken dat een kantoorbaan erg saai en eentonig is maar je kan het zelf zo leuk maken als je maar wilt. Want een kantoorbaan betekent echt niet alleen maar administratie bijwerken en facturen maken (waar immers ook niks mis mee is). Er bestaan ook kantoorbanen die veel afwisselend werk afgeven. Denk bijvoorbeeld aan projectontwikkelaar in de bouw. Een project ontwikkelaar bedenkt concepten waarvan hij/zij denkt dat er vraag naar is. Dit kan van alles zijn, een vakantiepark, pretpark, woongebied, winkelcentrum etc. Een project ontwikkelaar zorgt er vervolgens voor dat het plan tot realisatie wordt gebracht; het ontwerp, de financiën, het contracteren van een aannemer. Dit betekent dus werk binnen én buiten. Een ander voorbeeld is een makelaar. Bij dit werk ben je veel bij potentiële kopers op bezoek maar heb je ook erg veel administratie op kantoor te doen!