Let hierop bij het kopen van een kat

Je hebt besloten om een kat te kopen. Want geen huis zonder huiskat, toch? Wie moet er anders achter de muizen aan! Er is niks gezelliger dan een spinnende kat op schoot en ze zijn natuurlijk ook erg gezellig om mee te spelen. Ook bij katten heb je veel keuze uit allerlei kattenspeelgoed. Zo’n lieve kitten kan je vaak niet weerstaan. Bereid je wel goed voor. Sta even stil bij de consequenties voordat je een kat neemt. Een kat kost tijd, geld en energie. Ze kunnen wel 20 jaar oud worden, dus vraag jezelf af, heb je de tijd om zo lang voor die kat te zorgen? Even een weekje op vakantie zit er ook niet echt meer in, tenzij je een oppas of pension regelt.

Goed verzorgen

Er zijn veel aanbieders waar je uit kan kiezen als het gaat om het juiste kattenvoer. Voor elke periode in het kattenleven is er andere voeding, van kittens tot senioren. Een kat kan erg kieskeurig zijn en gaat voor kwaliteit. Voor binnenkatten is een bakje kattengras noodzakelijk, de kat kan dan beter de haarballen uitspugen. Kattengras eten is heel natuurlijk voor een kat, maar alle soorten gras kan het voorkomen dat bij het opbraken een sprietje in de keel of het verhemelte blijft steken of in de neus blijft zitten. Een kat heeft ook de beste huisvesting nodig. Het beste is voor de kat om ook lekker te kunnen buitenspelen. Toch zitten hier veel risico’s aan verbonden, want een kat let niet zo goed op bij het overstekende verkeer. Als je kat veel binnen is, dan is het nodig je huis hierop aan te passen. De kat heeft namelijk wel ruimte nodig om te spelen. Daarnaast heeft elke kat een schone en comfortabele rustplaats nodig.

Ras of geen ras?

Als je later een nestje wil, dan neem je uiteraard een poes. Wil je alleen een gezellige huisgenoot, dan maakt het niet uit of je een poes of kater neemt. Een kater is meestal iets zachtaardiger dan een poes. Zeker als ze gecastreerd zijn. Een poes kan soms bazig zijn, maar het karakter verschilt natuurlijk ook per dier. Wil je liever een raskat, ga dan op zoek naar een betrouwbare fokker of kijk in het dierenasiel. In Nederland zijn er verschillende kattenverenigingen die aan kittenbemiddeling doen. Als er geen kittens zijn, dan word je vaak op een wachtlijst geplaatst. Voor een huiskat hoef je weinig moeite te doen. Vaak hangt er op het prikbord van een supermarkt een briefje, of weet iemand in je omgeving wel een nestje te vinden.